Psí vytí z reproduktoru nebo hlasité rapování z okna – i tohle řeší strážníci ve Zlíně

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Soužití ve městě se vyznačuje relativně velkou koncentrací osob na malém prostoru, což vyžaduje nejen dodržování nastavených pravidel, ale na druhé straně také určitou míru tolerance. Že mají lidé problém s oběma přístupy, vědí nejlépe městští policisté, kteří tyto nejrůznější, většinou sousedské spory musí řešit, sdělil serveru Zlin.cz mluvčí zlínských strážníků Pavel Janík.

Ve středu 3. února 2021 v podvečer byla přivolána hlídka Městské policie Zlín do bytového domu na sídlišti Jižní Svahy, odkud se linulo hlasité vytí a štěkání. „Vzhledem k lunární fázi bylo již předem vyloučeno, že by se mohlo jednat o sveřepé šakaly, kteří zavile vyli na bílý měsíc. Celkem pravděpodobně však zněla domněnka oznamovatele, že by v sousedním bytě mohl být ohrožen něčí život či zdraví a pes se tak snaží upozornit okolí,“ uvedl Janík.

Strážníci identifikovali byt, odkud se ozývalo vytí, štěkání a kvílení, a pokusili se neúspěšně kontaktovat jeho uživatele. Na zvonění ani klepání uvnitř nikdo nereagoval, ale na chodbě se shromáždilo větší množství sousedů, kteří uvedli, že v bytě bydlí mladá rodina. Druhý ze strážníků proto posvítil z venkovní strany domu do správných oken a uviděl, jak u monitoru počítače sedí muž, který vstal a odešel. Současně ve stejnou chvíli ustaly i zvířecí zvuky.

„Mezitím stálé operační centrum MP Zlín zjistilo totožnost uživatele a zkontaktovalo jeho příbuzné. Od nich se operační důstojník dozvěděl, že psa nevlastní, netrpí žádným akutním zdravotním onemocněním a na adrese bydlí sám. Klíčové bylo také získání telefonního čísla, na kterém byl následně zkontaktován 42letý muž,“ popsal mluvčí městských policistů.

Muž chvíli nato otevřel dveře bytu a byl velmi překvapený, že se za nimi někdo nachází. Tvrdil, že klepání ani volání neslyšel. Jak se ukázalo, muž žádného psa doma neměl. Hlasité vytí, které bylo slyšet po celém domě, se linulo z nahrávky, kterou pouštěl ze svého výkonného sterea. „K tomu uvedl, že takto reagoval na údajné dlouhodobé vytí psa ve vedlejší domácnosti, který soustavně komplikuje jeho práci v režimu home office,“ dodal Janík.

Hlídka zmíněného souseda oslovila, ten ale odmítal, že by jeho pes mohl někoho rušit. Strážníkům řekl, že také pracuje z domu, a proto ví, jak se jeho pes chová. Dodal, že si mu na jeho psa zatím navíc ani nikdo nestěžoval.

Rozplétat složitosti popsaných mezilidských vztahů teď bude správní orgán, ke kterému strážníci podezření z přestupku proti občanskému soužití předali.

O poznání jednodušší událost se odehrála v pátek 5. února v jiné části města, kde kolem po půl šesté ráno dělal nějaký mladík rámus venku, takže probudil několik lidí v domě.

Strážníci zjistili, že se jedná o místního 24letého muže, který se po hlučné procházce vrátil domů a pro změnu začal zpívat z okna. Hlídce se přitom pochlubil, že se snaží natočit svůj nový raperský song.

„Strážníkům bylo na první pohled zřejmé, že hlavním kapelníkem bude v tomto případě alkohol a dalšími členy skupiny nejspíše jiné návykové látky. Trpělivě proto dotyčnému vysvětlili, že ruší své okolí, což nakonec padlo na úrodnou půdu. Dotyčný svoji uměleckou aktivitu odložil na příznivější dobu a v lokalitě se opět rozhostil klid, mír a všeobjímající láska,“ dokončil vyprávění mluvčí zlínských městských policistů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x