Radko vládne dálkově řízeným modelům aut. Je mistrem republiky

Foto: rodinný archiv
ZLÍN - V záplavě míčů a puků, branek, bodů i vteřin často mizí z pozornosti širší veřejnosti úspěchy, kterých dosahují regionální sportovci v takříkajíc menších sportech. Přitom mistrů republiky máme v kraji pomálu. Jedním z nich je za rok 2020 Radko Černohous junior, šikovný sedmnáctiletý mladík z Otrokovic.

Jak ses vlastně k dálkově řízeným modelům aut dostal?

Ten svět rychlých kol mne fascinoval odmala. Táta modelařil a já jsem brzy dostal první auto na dálkové ovládání. Samozřejmě se špičkovým modelem to zprvu mělo společného pramálo a já jezdil jen na parkovištích kolem kuželů.

Jak bys vlastně kvalitní modely, jimiž jistě disponuješ dnes coby mistr republiky, popsal?

Jde o modely desetkrát zmenšené oproti skutečnému automobilu. Šasi je zhotoveno z karbonu. Na něj jsou přimontovány další díly z hliníku a plastu a ty nejnamáhanější jsou z oceli. Srdcem je samozřejmě elektromotor.

Jakou rychlost stroje dokážou vyvinout a jak drahý je to „špás“?

Motor vyvine rychlost přesahující sto kilometrů, k napájení slouží akumulátor na bázi lithia, podobný tomu, který je v mobilních telefonech. Ta celková cena se šplhá až ke 30 000 korun.

Jsi mistrem republiky v kategorii Stock mezi dospělými i dvojnásobným držitelem titulu juniorského šampiona. Takže tě jistě láká i mezinárodní konkurence…

Samozřejmě láká, víte ale jaká je doba. Za humny máme svatostánek modelářství, na Slovensku v Trenčíně. Tam se jezdívá mistrovství Evropy i světa. Na šampionát starého kontinentu se chystám i já. Jenže už čtvrt roku netrpělivě čekáme, abychom se mohli se soupeři utkat na dráze. Tak snad se situace přeci jen zlepší.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x