Rozvolněno. Obchody, služby, sport

Foto: Zlin.cz
ZLÍN - Dlouho očekávané je tady. Tři týdny před Štědrým dnem se otevřely další obchody a hned zažily zatěžkávací zkoušku. Rozjely se služby, nabito bylo v rámci hygienických opatření třeba v kadeřnictvích. Otevřela se sportoviště, lidé například s povděkem přivítali otevření zlínské kryté padesátky.

„Při dodržení hygienických nařízení můžeme do padesátimetrového bazénu naráz pozvat až 130 lidí, to je slušné. Pětadvacítka bude sloužit závodním plavcům, ale například parní kabiny máme zavřeny, stejně tak platí povinnost nosit roušky v šatnách a při vstupu do objektu,“ informovala vedoucí provozu společnosti Steza Iva Vavrečková.

Po delší době mohli lidé také na normální oběd do restaurací. „Kapacitu jsme samozřejmě snížili na padesát procent, v podstatě se podle toho odvíjel i zájem našich hostů. Běžně nabízíme asi 250 obědů, dnes kolem 120,“ spočítal zlínský restauratér Petr Šenkeřík.

Jeho kolega Štefan Marko připomněl, že i nadále si lidé berou jídlo sebou domů nebo do zaměstnání. Desítky hostů si už ale oběd vychutnaly tak, jak jsou lidé běžně zvyklí. „Možná to bude znít nelogicky, ale já bych i při vědomí toho, že přicházíme o část tržeb, nechal až do Nového roku zavřeno. Ten zvýšený pohyb lidí nejen v restauracích svádí k obavám, aby se nákaza nevrátila v ještě větší míře,“ říká zkušený podnikatel.

Největší nápor evidentně zažily obchody, Vánoce jsou na dohled a zdaleka ne každý chce nakupovat on line, aniž by si věc třeba vyzkoušel.

Klienti se dnes kromě bazénů vraceli také na další sportoviště. Třeba do tenisových hal, anebo do posiloven a fitness center.

„Těžko posoudit po prvních zkušenostech, ale je jasné, že cvičení v rouškách neláká každého. Naše první srovnání ze čtvrtečního dopoledne oproti normálním časům by vyznělo asi tak, že přišla zhruba čtvrtina lidí,“ komentoval pozvolný návrat amatérských sportovců Radek Plhák z Fitness centra ve zlínské Sportovní hale Euronics.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x