S primátorem Jiřím Korcem o sportu a nejen o něm

Foto: Facebook/Jiří Korec
ZLÍN - Zatímco se sportovní novináři na tiskovce před začínající sezónou pídili po věcech ryze hokejových, prezident prezídia klubu a primátor Zlína Jiří Korec odpovídal na neformální otázky serveru Zlin.cz v poněkud jiné, i když příbuzné poloze.

Primátorem statutárního města je už bezmála dva roky, předtím působil také jako náměstek prvního muže zlínské radnice. Ve 34 letech má až překvapivě bohaté zkušenosti s řízením. Jak to ale mladý, štíhlý muž má vlastně se sportem?

Tak co, pane primátore, začne a dohraje se letošní ročník extraligy? Pro naše město je už čtyřicátá mezi hokejovou elitou…

Nejsem majitelem křišťálové koule, řekl bych vám, ale takto můžu vycházet jen z vlastního pohledu. Věřím, že soutěž nejen začne, ale také, že se dohraje. Myslím, že v této hektické době bude hodně záležet i na rozhodnutích vlády a jejich případných restriktivních opatřeních. Doufám, že se hokej i jiné sporty zase postaví na nohy, ale všichni víme, jak složitá situace je a zřejmě ještě bude.

Jste nejen v čele města, ale i zlínského hokeje. Jaký vlastně máte k tomuto sportu vztah?

Víc než se možná ví. V klukovských letech jsem byl aktivním členem fanklubu, jezdil jsem na výjezdy. Pak sice u mne zvítězila aktivně gymnastika, ale hokej ve mně pořád hodně rezonuje.

Bavíme se dnes o rekonstrukci starého zimního stadionu, fotbalový stadion už v majetku města vypadá jak vypadá, sportovní hala také. Jak jsme to ve Zlíně, jinak městě plném aktivních energických lidí, dotáhli až do tohoto stavu?

Nejsme jediní, v posledních desetiletích se ze ze státních peněz málo investovalo. Spolky, které se o sportoviště staraly, to prostě samy nezvládaly. Věřím v pomoc státu třeba při rekonstrukci zimního stadionu, budeme o tom jednat, a určitě taky s novým nebo staronovým vedením kraje.

V roce 2004, po zisku prvního historického titulu v ledním hokeji pózoval jeden z vašich předchůdců v medvědím kožichu, tehdy byli zlínští hokejisté „Medvědi“ Kdyby se povedl podobný úspěch, šel byste do beraního roucha?

To je krásná vize, pokud by se něco tak famózního povedlo, pak si pište, že nezkazím legraci a bude ze mně pořádný beran.

Zkusil byste si třeba před diváky nájezd na brankáře pěkně na ledě?

No, bruslit jsem ještě nezapomněl, ale šel bych na to jinak, zkusil bych betony a ať to na mně vyzkoušejí třeba Dan Huf nebo Libor Kašík, v tomhle gardu bych si víc věřil. (smích)

Kolik času si dnes najdete na aktivní sportování?

Poslední rok jsem kvůli povinnostem v rodině a péči o malého syna dost zanedbával, ale už se to zlepšuje. Už zase trénuji gymnastiku, do časového presu už umím zařadit i občasné běhání a jízdu na kole.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x