Senior sprejoval na předvolební billboardy písmeno „Z“. Dopadl ho kriminalista při výletu s rodinou

Foto: KŘP ZK
ZLÍN – Pro kriminalistu to původně mělo být poklidné sobotní odpoledne strávené s rodinou. To se ale brzy zvrtlo v pronásledování šestašedesátiletého seniora, který u nákupního střediska na okraji Zlína sprejoval na předvolební billboardy červené písmeno „Z“. Sprejera se mu nakonec podařilo doběhnout a předat jej kolegům.

Kriminalista jel společně s rodinou do Zlína, když si všiml, že u hlavní silnice stojí muž, který sprejem maluje písmeno „Z“ na předvolební billboard. Jakmile to situace v silničním provozu dovolila, zastavil vozidlo a běžel zpět asi 500 metrů, aby muži zabránil v ničení majetku.

Z dálky uviděl, že muž od billboardů odchází a sprej schovává za kamennou zídku u cesty. Když k němu doběhl, představil se jako policista a vyzval sprejera, aby se zastavil,“ uvedla k případu policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Mezitím zavolal na linku tísňového volání policie pro posily.

Muž se odmítl zastavit a policistovi řekl, že jde pouze na nákup do blízkého nákupního střediska. Policista mu vysvětlil, že viděl, jak sprejem ničil billboardy, i jak sprej schoval za zídku. Muž si ale stále trval na svém, svou vinu odmítal a pokračoval v chůzi,“ pokračovala Kozumplíková.

Nakonec na výzvu kriminalisty zastavil a počkal s ním do příjezdu policistů z prvosledové hlídky. Celkem poškodil šest billboardů písmeny o velikosti 90 x 90 cm.

Případ prověřují zlínští kriminalisté. Šestašedesátiletému, dosud netrestanému muži ze Zlína nyní za poškození cizí věci hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok,“ sdělila policejní mluvčí a dodala, že trestně právní kvalifikace se ještě může změnit.

Písmeno „Z“ se stalo symbolem podpory ruské invaze na Ukrajinu. Objevuje se v tisících fotografií a videí na sociálních sítích a v různých koutech Ruska ho lidé používají na transparentech, oblečení i autech. Jestli chtěl zlínský sprejer vyobrazením tohoto písmene vyjádřit svou podporu Rusku, však policie neuvedla.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x