Silnice Zlína a Otrokovic brázdí nový elektrobus, ale jen dočasně

Foto: DSZO
ZLÍN, OTROKOVICE – Silnice Zlína a Otrokovic bude až do 10. listopadu brázdit nový elektrobus E-Way Full Electric, který si Dopravní společnost Zlín – Otrokovice vypůjčila od výrobce. V místních podmínkách si chce otestovat vlastnosti vozidla, aby se mohla rozhodnout, zda o tyto elektrobusy později rozšíří svůj vozový park.

Krátkodobá zápůjčka nových vozidel MHD není v DSZO novinkou. „Chceme získávat maximum informací i praktických zkušeností, než vypíšeme podmínky pro výběrové řízení na nákup nových vozidel,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Až do 10. listopadu tak budou mít cestující ve Zlíně a Otrokovicích šanci potkávat na linkách MHD, především na lince 33 ve Zlíně a na lince 55 v Otrokovicích, dvanáctimetrový nízkopodlažní elektrobus E-Way Full Electric. Jedná se o předváděcí vozidlo firmy Iveco Vysoké Mýto, které hostovalo již u několika dopravních podniků v Česku i v zahraničí a má najeto přibližně 9 000 kilometrů.

Vozidlo se dobíjí zpravidla přes noc. Nabíjení z úrovně 15 procent kapacity baterií na sto procent trvá nejvýše deset hodin. Poté by měl elektrobus ujet bez dobíjení 270 až 300 kilometrů,“ upřesnil vedoucí údržby DSZO Josef Polách.

Elektrobus je dlouhý 12 metrů, má 26 míst k sezení a 49 míst k stání. Používá synchronní elektromotor o výkonu 140 kW a je vybaven elektrickým topením i klimatizací. Po dobu zápůjčky bude v elektrobusu fungovat běžný informační systém DSZO včetně označovačů jízdenek u druhých a třetích dveří.

Budoucnost městské hromadné dopravy vidíme v elektromobilitě, v bezemisních vozidlech, ve snižování uhlíkové stopy. Nové elektrobusy bychom měli šanci získat s finanční podporou fondů EU,“ doplnil projektový pracovník DSZO Jaromír Schneider.

Zatím jediný elektrobus, který má DSZO ve svém vlastnictví, je vůz typu Škoda 34 BB, který byl pořízen v roce 2020 a je provozován nejčastěji v Otrokovicích. Vozidlo má najeto téměř 150 tisíc kilometrů. Jeho pořizovací cena byla 12 a půl milionu korun.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x