Školy jsou prázdné, jede výuka na dálku

Pavel Růžička (Foto: Zlin.cz)
ZLÍN - Přes 600 žáků chodí do zlínské Základní školy Křiby. Tedy odedneška už zase ne. Vládní opatření v boji proti koronaviru školu kompletně pro děti zavřela. Zůstávají ale učitelé i další nepedagogický personál. Časy jsou to ale nesmírně zvláštní a bez dětí to samozřejmě působí velmi podivně.

Na chodbě se potkávají Zdeněk Mikoška s Pavlem Růžičkou, tedy ředitel s jeho zástupcem. Pod rouškami mají společně při řízení školy možná více práce, než když vše běží normálně.

„Tak nějak to je, je mimořádná doba a žádá mimořádná opatření a postupy,“ říká pan ředitel.

Každodenní porada se koná ráno, na tom se nic nemění.

„Nejprve jsme věnovali víkend tomu, jak se bude učit distančně i klasicky na druhém stupni a sotva jsme projekt spustili, po dnu a půl je zase všechno jinak. Teď musíme zajistit distanční výuku nejen pro druhý ale i pro první stupeň. A tam už je to složitější, jde o malé děti, které by měly být doma s rodiči. A moc dobře víme, že rodiče jen tak nemohou opustit zaměstnání,“ doplňuje ředitele jeho zástupce Pavel Růžička.

Před školou ještě v úterý odpoledne maminky a tatínkové.

„Bude to těžké období, nevím, jestli budu muset zůstat doma, ohrozilo by mne to v práci, snad vydrží dcera do poledne sama, musíme to ještě promyslet,“ dívá se do dalších upršených dnů s obavami jedna z maminek Mariana.

„Uvidíme, kolik práce budou mít paní kuchařky, zatím samozřejmě zůstávají, musejí plánovat, kolik jídel připraví, taky to nemají lehké, my pedagogové chodit do jídelny budeme, ale kolik přijde dětí, hlavně těch menších, tak to se teprve uvidí podle našeho elektronického přihlašovacího a odhlašovacího systému,“ doplňuje ředitel Mikoška.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x