Sokolská ulice ve Zlíně: blýská se na lepší časy?

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Léta, desetiletí, pořád stejná "písnička". Sokolská, kdysi taky třída Lidových milicí, což byl název oficiální, ale prostě vždy mezi místními Sokolská. Právě tady se jako by zastavil čas. Krásně to řekl jeden Čechoameričan, který opustil rodnou zemi v 80. letech minulého století a vrátil se po dlouhých letech. Tak tady se nezměnilo vůbec nic. Naštěstí, při dalším návratu už nebude mít úplnou pravdu.

Zatímco třeba ve zmíněných osmdesátých letech působila široká ulice ještě poměrně soudobě, za dlouhatánské roky se měnilo pramálo. Někde vůbec nic, což ovšem kupodivu neplatilo jenom o bloku domů po pravé straně při jízdě řidiče směrem Vršava.

Jako by se letos přeci jen blýsklo na lepší časy a nezaujatý divák je naráz zaujat. Do značné míry změnil tvář k lepšímu novou fasádou a zateplením první blok domů.

„A další budou následovat,“ ubezpečuje pan Pavel, který v jednom z domů bydlí více než dvě desetiletí. Ač to není na první pohled znát, tvoří domy obytný jednolitý soubor, kde je třeba mateřská škola, prodejna potravin a další služby.

Sokolská ulice přitom nejsou jen zmíněné domy. Zub času hodně hlodá i naproti, kde je spousta novějších staveb, nových ale samozřejmě ne.

„Pořád jde o velmi dobrou lokalitu, není daleko od centra města a jak známo, ceny bytů jsou teď hodně vysoko. Problematické ovšem je to, že v domech z původní zástavby nejsou výtahy a šlapat denně několikrát do čtvrtého patra je náročné,“ říká zlínský znalec realit Miroslav Zvonek.

I to zmíněný Čechoameričan „ocenil“ coby neměnné. Pravda je, že rychle stárnou i domy na druhé straně jedné z významných zlínských ulic. Většina domů není zrovna pýchou města a nové fasády by jednu z hlavních zlínských výpadovek, ale stejně tak příjezdových tepen hodně vylepšily v očích Zlíňanů a návštěvníků krajského města.

První vlaštovka už přiletěla, snad ji budou následovat další a další.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x