Specialitka sourozenců Pšenicových: mražená bedla

foto: zlin.cz
PROVODOV - Vzdáleně to připomíná pohádku O dvanácti měsíčkách. Zlá macecha vyhnala Marušku pro jahody do ukrutné zimy. To Eliška a Matouš Pšenicovi to mají s maminkou mnohem lepší. Ta se s nimi, tátou i malou sestřičkou Adélkou i babičkou vydala do lesa, ale jen tak na krásnou vycházku, když se poprvé předvedla paní Zima. Na jahody to nebylo, ovšem překvapení je tedy čekalo velikánské...

Velikánské překvapení – velikánská bedla. V tomto čase věru neuvěřitelný houbařský úlovek. Jenže jak mohla krásná houba dopadnout, když se venku po sněhových vločkách přihlásil i pořádný mráz, v místech nálezu v Provodově na Podhoří bylo ráno kolem mínus pěti stupňů.

„Nejdříve jsme mysleli, že je to nějaký veliký kořen, až pak nám došlo, že je to pořádná bedla. Nahoře měla přimrzlé jehličí, sníh i led na klobouku i na mohutné noze, tak to tedy byla podívaná,“ hlásila za rodinnou radu desetiletá Eliška.

S bráchou Matoušem přinesli obří namrzlou bedlu domů a nastal další díl houbařské akce.

„Vzali jsme metr a změřili klobouk. V průměru měl neuvěřitelných třicet centimetrů,“ pochlubil se mladší bráška osmiletý Matouš.

Samozřejmě, že tentokrát nepůjde o kuchyňské zpracování, spíše o opravdovou houbařskou raritu.

„Bedel jsme letos měli docela dost, třebaže si nemyslím, že byla dobrá sezóna, rostly jen místy a krátkou dobu. I tak jsme si na nich s dětmi pochutnali, v trojobalu i na kmíně. Ale mraženou jsme ještě nikdy neměli,“ smála se maminka Gábina s tím, že si unikátní kousek děti vystaví na zahradě.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x