Šprýmy paní Přírody. Do akce jdou v listopadu i včely

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Stačí se pozorněji podívat... a obavy z listopadových plískanic jsou pryč. V centru města Zlína krásně kvetou letničky. Nu a ke květům samozřejmě patří včely. Jen jaksi není léto, což ale v teplém podzimu roku 2022 nikoho netrápí. Říjen se převlékl za květen a listopad se snaží o podobný kousek.

„Podívej, včelka, tak tu bychom tu už nečekaly,“ dívá se mladá maminka Monika s malou holčičkou nedaleko zlínského podjezdu na počínání pilného hmyzu, který se snaží vysát nektar i v čase, kdy už kdysi Martin jezdil na bílém koni.

„Nedělejme z toho senzaci, prostě zatím platí, že je teplý podzim, za pár hodin může být všechno jinak, ale je fakt, že na řadě míst města nám krásně kvetou květy letniček, což nás těší a městu to rozhodně prospívá,“ dívá se se zalíbením na řadu lokalit mimo jiné u radnice nebo u zlínské Tržnice v centru města Stanislav Pospíšilík z Odboru městské zeleně zlínského magistrátu.

Podle jeho slov a odborného pohledu se můžeme dočkat i dalších překvapení, vše bude ale záležet na vývoji počasí.

„Někdy nám koncem listopadu rozkvétají kaštany, jindy v lednu vyskočí sněženky, čarování není vyloučeno ani nyní, kdy jsou k vidění třeba vytrvalé chryzantémy, je toho více, každopádně každý květ berme v listopadu jako pozitivum,“ nabádá znalec k optimistickému pohledu na věc.

Samostatnou kapitolou jsou trávníky.

„Je to zajímavé, zatím se rozhodně ani u nás na fotbalovém hřišti neuložil k zimnímu spánku, máme před sebou ještě dvě utkání, takže hnojíme a pozorujeme, že trávník pořád roste, byť samozřejmě méně, než třeba v září, ale úplný konec vegetačního období ještě není, mrazy se zatím neobjevily,“ hlásí přímo z pracovního procesu na zlínském stadionu Letná dlouholetý správce Ladislav Podmela.

A stejně tak si péči žádají i okrasné trávníky u domů.

„Vždycky v listopadu jsme už zazimovali nejen trávník, ale také sekačku, tentokrát se určitě ještě jednou dostane do akce,“ má jasno Hubert Heč ze Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x