Střípky ze Dne Zlínského kraje. Souboj šéfů fotbalu a hokeje… a když hejtman předpovídá počasí

Foto: Zlínský kraj a Zlin.cz
ZLÍN - Pestrý, rozmanitý, zajímavý. No prostě přesně v intencích Zlínského kraje. Takový jako je on sám, byl i další už 13. ročník Dne Zlínského kraje. Bohatý kulturní i sportovní program, zážitky mnoha druhů pro každého, příběhy i běhy, tak nějak si to organizátoři představovali. Co na tom, že se navečer přihlásily husté dešťové kapky, to už tak na podzim bývá. Návštěva ale byla i tak udivující a obrovská.

Hejtman Zlínského kraje Radim Holiš je sportovec tělem i duchem, to se dobře ví. Po šestikilometrovém Běhu ve stopách Emila Zátopka vyhlašoval vítěze a sám se cítil jako jeden z nich. Důvod?

„Porazil jsem Zdeňka Grygeru, šéfa zlínských fotbalistů, to se tedy počítá, vždyť je to bývalý slavný reprezentant a chlapec o pět let mladší,“ smál se první muž kraje.

„No já si nemohu stěžovat, mám skalp Jirky Marušáka, šéfa zlínského hokeje, to taky není k zahození,“ nesmutnil Grygera.

Nechyběla ani ryze sportovní rodina Vabrouškova. „Syn Filip mi už dává pořádně na zadek, ale nevadí, mám tu i dceru Věrku, začíná na gymnáziu, dnes běžela taky, vše to technicky jistila moje žena, parádní akce,“ vyprávěl naprosto nezlomný triatlet.

Lidé si užívali už dopoledne přemnoha zajímavostí, ale také laskomin. „Burčák je výborný, chválím, hledáme ještě jablka, minule tu, myslím, byla na prodej z buchlovických sadů, chutnala moc, snad uspějeme,“ procházel zástupy lidí i nejrůznějších stánků Martin Neubauer s partnerkou oba ze Zlína.

Ale na Den Zlínského kraje mířili i lidé opravdu zdaleka. Na stanovišti Syndikátu novinářů Zlínského kraje, kde si mohli vyzkoušet svůj um před kamerou, se objevila třeba Čechoamaričanka ze San Diega Monika.

„Tak tohle je paráda, vidět se před kamerou a pak si prohlédnout záznam, to není jen tak běžné, díky,“ smála se.

Hejtman Radim Holiš si opravdu moc neodpočinul. Taky si zkusil roli moderátora v televizi v syndikátním stanu. Zvolil docela zajímavý, nevšední neboť dramatický projev. „Však taky počasí není žádný špás,“ pravil s nadhledem a důrazem komentátora, který by se klidně uplatnil třeba ve Formuli 1.

Vůbec o tuhle novinku byl velký zájem. „Končili jsme kolem 18. hodiny, přišly dvě dívenky a předpověděly počasí v tom smyslu, že začne pršet, do čtvrt hodiny jsem sbalil techniku a přišly první kapky,“ uzavřel své premiérové vystoupení na Dnu Zlínského kraje kameraman a realizátor technické zajímavosti Michal Kratochvíl.

Na Dnu Zlínského kraje se dělo moře věcí, další potenciální zachránce životů získávali při akci Jedu na dřeň díky neúnavné Zdeně Wasserbauerové její organizátoři. „Díky každému, kdo nám nabídl svou pomoc, moc si přístupu mladých lidí vážíme,“ ocenila přístup nových členů registru dárců paní Zdena.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x