Švestky, jablka, hrušky…jistě. Ale co takhle rakytník?

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Čas vlídného podzimu je tady. Sklizeň jablek, švestek nebo třeba hrušek v našich regionálních končinách je v plném proudu. Moštárny, povidlárny i pálenice jsou místa tradičního zpracování stejně tradičních darů ovocných stromů. Ale pozor, nastal i čas pro sklizeň "citronovníku severu," jak se někdy říká stále populárnějšímu rakytníku řešetlákovému.

Což je keř, který se v lidovém léčitelství, ale zdaleka nejen v něm, stává zaslouženě stále populárnější. Roste na zahradách a určitě růst nadále bude. Je velmi nenáročný, zato poskytuje tolik zdraví prospěšných substitucí, že by bylo škoda, nedat si poradit od odborníků.

Za znalkyni určitě platí Zlíňanka Petra Totušková. Sběr oranžových bobulí začíná právě teď na konci září, ale není třeba spěchat.

„Můžeme říci, že rakytník je rostlinou budoucnosti, je až k nevíře, jak vysoké koncentrace vitamínů a mnoha jiných zdraví prospěšných látek obsahuje,“ připomíná Petra.

Jedna bobulka odolného keře má denní dávku vitamínu C, které hodně potřebujeme, třeba při uvědomění si toho, že po babím létě přijdou plískanice a covid doprovodí klasické podzimní neduhy jako kašel, rýma, virózy i chřipky. Tomu všemu můžeme předcházet, když se dobře seznámíme s rakytníkem.

„Ten výčet by byl opravdu dlouhý. Jedna věc je docela složitá. Při trhání musíte mít trpělivost, zručnost a hodně odolnosti. Trny, které rakytníkový keř obsahuje, jsou ostré a mohou hodně píchat,“ upozorňuje Totušková.

Ta mimo jiné doporučuje sbírat klidně celé větévky, které se dají uskladnit volně do mrazicího boxu i s plody. Ani po zámrazu, kdy jdou snadněji oddělit, neztrácejí vůbec nic na léčivých účincích.

Rakytníkové bobule slouží pro výrobu sirupů a šťáv. „Ale také se uplatní coby lék třeba v mixu se slivovicí a medem, výborné a pořád zdravé jsou i sušené,“ dodává znalkyně.

Rakytník obsahuje další vitamíny a prospěšné látky a podle Totuškové je až udivující, jak široká je mozaika léčivých účinků. Od pomoci při očních či kožních problémech, regeneraci tkání nejrůznějších vnitřních orgánů až třeba po zvyšování imunity organismu.

„Je toho mnohem víc,“ upozorňuje sympatická dáma.

Tip: Zpracování všech druhů ovoce je možné realizovat v sušičce potravin. Podívejte se na srovnávací test těch nejlepších

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x