Tříkrálová sbírka vynesla na Zlínsku více než 1,4 milionu korun

Ilustrační foto (Foto: MěÚ Zlin)
ZLÍN - Výtěžek přes 1,4 milionu korun už vynesla Tříkrálová sbírka na Zlínsku. Serveru Zlin.cz to řekla Irena Orságová ze zlínské radnice.

Charita Zlín spočítala finanční příspěvky od dárců a oznámila výnos Tříkrálové sbírky 2021 na Zlínsku. Obsah pokladniček Tříkrálové sbírky, umístěných ve svatostáncích, prodejnách, úřadech a jiných veřejnosti přístupných místech, svědčí o štědrosti dárců.

Charita Zlín ve 44 obcích a 4 městech zapečetila celkem 265 obalů. I když zdaleka ne všechny se zaplnily, jejich obsah je ohromující. Výnos (ne)putujících pokladniček je 1 170 434 koruny. Sekunduje kasička virtuální, jejíž výnos je 244 131 korun. Toto číslo nemusí být konečné díky trvání této formy koledy až do konce dubna,“ uvedla koordinátorka Tříkrálové sbírky na Zlínsku Pavla Romaňáková.

Letošní sbírkové kasičky obsahovaly na 8 271 kusů mincí. Bylo to přes 55 kilogramů kovů a 630 metrů bankovek. Nejvíce se jich sešlo s portrétem Karla IV., následoval ho Jan Ámos Komenský. Překvapením ve sbírce bylo platidlo, na němž je vyobrazen Tomáš Garrigue Masaryk.

„Výsledek letošní sbírky mě velmi překvapil. I když se nemohlo uskutečnit klasické koledování, tak nám výtěžek umožní poskytnout pomoc těm nejpotřebnějším, formou přímé pomoci. Všem dárcům velmi děkuji,“ vzkázal ředitel Charity Zlín Vlastimil Vajďák.

Projekt Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci primárně na Zlínsku je realizován pravidelně. V minulém roce na něj byla vyčleněna částka 650 tisíc korun, za posledních pět let to byly 2 779 063 koruny. Jedná se o podporu poskytovanou jednotlivci či rodinám po vyčerpání dostupných možností pomoci. O podpoře se vždy rozhoduje ve spolupráci s obcemi či farnostmi, která staví na důsledném tak zvaném sociálním šetření.

„Může jít o podporu rodin zakoupením pračky, ledničky, přispět lze na léky, rehabilitace, výjimkou není oblečení či školní pomůcky pro děti. Je to velmi individuální,“ popsala Jana Strouhalová, vedoucí odborného poradenství zlínské Charity.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x