Tržiště Pod Kaštany zabojuje o Českou cenu za architekturu

Foto: Boys Play Nice
ZLÍN – Jedním z 31 děl, která mohou získat letošní Českou cenu za architekturu, je také nově zrekonstruované Tržiště Pod Kaštany ve Zlíně. O užší nominaci rozhodla Mezinárodní porota České ceny za architekturu 2024.

Tržiště Pod Kaštany nominovala mezinárodní porota mezi nejlepší díla z celkem tři sta sedmi přihlášených. To považuji za velký úspěch a odměnu všem, kdo se na obnově tradičního trhu ve Zlíně podíleli. Aktuálně dále pracujeme na tom, aby tržiště mělo kromě architektonické kvality i pestrou nabídku produktů a akcí a díky tomu i stále více návštěvníků,“ sdělil primátor Zlína Jiří Korec.

Pod proměnou Tržiště Pod Kaštany je podepsán ateliér ellement architects ze Zlína v čele s Jitkou Ressovou, Janem Pavézkou, Hanou Maršíkovou, Kateřinou Kočovou a Václavem Babkou.

Neutěšený stav tržiště byl letitým problémem, původní stav již neodpovídal dnešním standardům. Při rekonstrukci byly zohledněny požadavky památkové péče, městské zeleně a uživatelů a majitelů stávajících prodejních budek, které nebyly součástí projektu rekonstrukce. V průběhu příprav byly organizovány participativní diskuse s prodejci, které ukázaly potřebu různorodé nabídky prodejních míst,“ uvádí architekti k projektu.

Jméno hlavního vítěze i dalších finalistů bude oznámeno v listopadu 2024 na galavečeru ve Foru Karlín.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->