V čase houbařského půstu kraluje Adélka

Adélka s maminkou Gabrielou. Foto: zlin.cz
ZLÍNSKO - Zeptejte se těch nejrenomovanějších houbařů. A uslyšíte, že neroste nic, ale vůbec nic. Les je prázdný jako žebrákova kreditní karta, a tak zkraje sezóny milovníci hub, polévek, smaženic, omáček a obalovaných bedlových řízků mohou tak nanejvýš vzpomínat na lepší časy a těšit se, že snad zase přijdou.

Nu a do toho si vezměte dvouletou Adélku a její maminku Gábinu. Sympatická holčička asi bude v budoucnu bystrozraká. Právě její nález dvou docela pěkných hříbků s mírně poškozenými klobouky, ovšem jinak voňavých a zdravých, nalévá novou naději.

Stalo se mezi Provodovem a Březůvkami, jinak ale nutno říci, že okolí ojedinělých hříbků zelo zase jen listím, vonělo sice mírným dešťovým pokropením, ale ani teď nemají milovníci praváků a dalších dobrot vůbec vyhráno.

„Možná jde o malý houbařský zázrak v provedení šikovné holčičky, nemyslím si ale, že už je na startu bohatá sezóna. Tady ve Chřibech je pořád sucho, bude to potřebovat více vláhy. Na druhou stranu ale vzrostlé praváky naznačují, že v posledních letech s námi příroda hraje své hry, které jsou opravdu stěží vyzpytatelné a jako by potíraly leta a desetiletí zavedená a ověřená pravidla. Ale i tak je to dobré znamení, takže blahopřeji, Adélce díky za naději a věřím, že budeme časem i my zkušenější zase úspěšní,“ říká Alena Filípková, jejímž operačním územím jsou buchlovské kopce v okolí Salaše.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x