V rámci rekonstrukce náměstí Míru by mohlo vzniknout podzemní parkoviště. Návrh u některých Zlíňanů vyvolal bouřlivé emoce

ZLÍN – Zlínská radnice představila veřejnosti vítězný návrh revitalizace náměstí Míru, který počítá s vybudováním podzemního dvoupodlažního parkoviště. Návrh však u některých obyvatel vyvolal bouřlivé emoce.

Stále narůstající počet aut, vytváření nových parkovacích míst a zároveň trend takzvaného „zazeleňování“ měst. To je paradox, se kterým teď musí bojovat každý projekt. Mezi takové patří i rekonstrukce náměstí Míru ve Zlíně, kterou veřejnosti představil vítězný tým architektů.


„My jsme od začátku vycházeli z toho, že je důležité propojit tři veřejné prostory v centru Zlína. To znamená nejen náměstí Míru, ale i prostor před Kostelem sv. Filipa a Jakuba. K tomu jsme navrhli, aby byla pěší zóna také na ulici Bartošova a Rašínova. Takže celé toto území bychom měli věnovat lidem a ne autům,“ uvedl architekt ze studia P. P. Architects Pavel Pekár.

Ty však nelze z města odstranit úplně, a proto do hry vstoupil nápad umístit je pod zem. Pod náměstím by tak mohlo vzniknout dvoupodlažní parkoviště. Tento plán se však technicky neslučuje se zachováním stávajících stromů uprostřed, což se nelíbí některým obyvatelům města. Obávají se, že zejména v parních letních dnech se nebudou mít kam schovat před slunečními paprsky.


„Ano, někdy bývá na náměstí peklo. Ovšem náš návrh dynamické vodní fontány klima na náměstí určitě ochladí tak, že se tam bude ve skupinách sdružovat jak mladá generace dětí, mládeže a věřím, že i seniorů,“ pokračoval Pavel Pekár.


Architekti navíc přišli s konceptem nového stromořadí podél náměstí a počet zeleně by se tak měl oproti stávajícímu stavu ještě zdvojnásobit.



„Diskuze podle mě splnila účel, jsem moc rád, že jsme ji uspořádali. Věřím, že všichni odešli s požadovanými odpověďmi, i když někteří s nimi nejspíš nejsou spokojeni. Například zachování stromů pravděpodobně nebude možné, ale věřím, že zdvojnásobení jejich počtu to bude plnohodnotně nahrazovat,“ sdělil po veřejné diskuzi primátor Zlína Jiří Korec.

Vedení města teď bude ještě finální návrh ladit. A to tak, aby měl funkcionalistický Zlín své nadčasové a minimalistické náměstí, jaké mu náleží a které bude sloužit občanům.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x