Ve zlínské nemocnici dostalo rekonvalescentní plazmu přes 140 lidí

zlínští hokejisté při darování plazmy – zleva Hamrlík a Karafiát (Foto: Nemocnice Zlínského kraje)
ZLÍN – Přes 140 lidí dostalo v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně rekonvalescentní plazmu, která se používá k léčbě pacientů s vážným průběhem nemoci covid-19. Je neustále potřeba doplňovat její zásoby, a proto nemocnice hledá další zájemce o dárcovství, řekl serveru Zlin.cz za nemocnici Zdeněk Dvořák.

Rekonvalescentní plazmu mohou darovat na hematologicko-transfuzním oddělení dobrovolníci, kteří se z nemoci covid-19 zotavili a v jejich plazmě tak mohou být potřebné protilátky. „Na dárcovství rekonvalescentní plazmy se vztahují stejná pravidla jako na dárcovství krve. Ideálními dárci jsou muži, kteří nikdy v minulosti nedostali transfuzi, nebo ženy, které nedostaly transfuzi a nebyly těhotné. Za každého dárce rekonvalescentní plazmy jsme opravdu vděční. Pomáhají léčit ty, kteří zrovna s onemocněním covid-19 bojují,“ prohlásila Jana Pelková, primářka hematologicko-transfuzního oddělení

Dodala, že aktuálně má zlínská nemocnice zásoby rekonvalescentní plazmy pouze v řádu pár desítek dávek, přičemž jeden pacient dostává dávky dvě. Zájemci o darování rekonvalescentní plazmy mohou získat informace na telefonních číslech 577 552 322 nebo 734 510 687. Stejně jako při plánování odběru krve je v i tomto případě nutné se předem objednat na konkrétní den a čas v rezervačním systému, který lze nalézt na odkaze https://darci.bnzlin.cz. „Rezervačního systému není třeba se bát, je uživatelsky velmi vstřícný,“ ujistila Vladimíra Jílková, vedoucí laborantka hematologicko-transfuzního oddělení krajské nemocnice.

K možnosti darovat rekonvalescentní plazmu ve zlínské nemocnici se veřejnost staví podle Dvořáka dlouhodobě vstřícně. „Výzvy našly odezvu u jednotlivců i u početných kolektivů, například u zlínských a vsetínských hokejistů, členů Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje nebo u příslušníků Policie ČR,“ vyjmenoval Dvořák. „Několik z nás nemoc způsobenou koronavirem prodělalo, řekli jsme si proto, že pomůžeme těm dalším, co s ní zrovna bojují,“ sdělil Ondřej Čechmánek z pohotovostního a eskortního oddělení zlínské policie. „Jsme rádi, že nás bylo v klubu hned několik, kteří mohli rekonvalescentní plazmu pacientům poskytnout. Uvědomujeme si složitost situace a chceme maximálně pomáhat,“ prohlásil Matyáš Hamrlík, obránce hokejistů PSG Berani Zlín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x