Vídeň v májovém lesku. Tady je císařovo

foto: zlin.cz
VÍDEŇ - Ono to historicky zase tak dávno není. Do roku 1918 se o všem zásadním, co se děje u nás, rozhodovalo ve Vídni. Hofburg, coby sídlo a rezidence rakouského císaře, láká také turisty od nás. Jen císař Franz Josef I., hlava Rakouska -Uherska, sem "chodil do práce" bez dvou dnů 68 let. Vládl mohutné říši od roku 1848 do listopadu 1916, kdy odešel z tohoto světa. A tak není divu, že sem míří i kroky návštěvníků metropole na Dunaji.

Dorazit do Vídně je dnes snazší, než tomu bylo v minulosti. Na rozdíl od českých proklamací, plánů a slibů totiž Rakušané skutečně vybudovali svůj další kus dálnice, a tak cesta z Mikulova do Vídně ubíhá svižně.

Parking v centru Vídně o víkendu bez poplatku – pražádný problém. Prvním zastavením je Chrám svatého Otmara, jakýsi chutný předkrm věcí příštích. Pěkně po svých a beze spěchu míříme tam, kam tisíce turistů. Tedy do rezidence císařů, Hofburgu. O tom, že právě tady dýchá historie možná úplně nejvíce, není pochyb. A o tom, že návštěvník maně porovnává s Pražským hradem, také ne. Milí sousedi, při vší úctě k honosnému císařskému sídlu by na body i bez lokálního patriotismu o fous vyhrály Hradčany.

Směle dolů zase přímo do centra. Honosné domy jeden hezčí než druhý a coby třešinka na dortu monumentální Katedrála svatého Štěpána. Tohle je turistický babylon a dokonalá podívaná. Méně znalý musí ohlásit podobu s Chrámem svatého Víta, což je dáno tím, že jde o dva superskvosty středoevropské gotiky.

Právě tady na Stephanplatzu, tedy Štěpánském náměstí, mají „hlavní nádraží“ místní fiakry, které vás provezou centrem města. Koně stejně jako jejich kočí se zdají zcela neutahatelní.

K Vídni samozřejmě patří vyhlášený zábavní park Prater o nějaké tři kilometry dál, stejně jako „wienerschnitzel“ neboli vídeňský řízek s tamním poněkud dietnějším bramborovým salátem. Cena začíná někde na 15 eurech, spíše už se ale kloní ke dvacítce. Pivo můžete mít třeba jako tuplák, při letmém pohledu za 9 tvrdých evropských.

Vídeň působí jako velmi kultivované evropské velkoměsto, možná vás coby ctitele Brna nebo Prahy překvapí, že síto hospůdek a restaurací je tu značně řidší. Jinak podoba je docela patrná. Ono to bude přes všechny už více než stoleté odlišnosti také tím, že to bylo centrum zmíněného Rakouska – Uherska a že právě sem mířili šikovní Češi a hlavně Moravané, aby sídelní město zvelebovali k obrazu svého císaře pána.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x