Vybudování jezírka v parku na Jižních Svazích vyjde na téměř 23 milionů korun

Foto: MěÚ Zlin
ZLÍN - Vybudování vodního biotopu s jezírkem v Centrálním parku na sídlišti Jižní Svahy se výrazně přiblížilo k realizaci. Město Zlín už vybralo zhotovitele, který vodní biotop vytvoří za 22 milionů a 749 tisíc korun, serveru Zlin.cz to řekl Lukáš Fabián z tiskového oddělení zlínské radnice.

„Tento krajinný prvek bude díky svým přírodním procesům pomáhat zlepšovat mikroklima v dané lokalitě. Přispěje také k zadržení vody v krajině při přívalových deštích,“ uvedl Bedřich Landsfeld, náměstek primátora pro oblast městské zeleně a životního prostředí

Nově budovaná plocha bude mít rozlohu asi hektar. Dominantou bude jezírko s rozlohou 1000 metrů čtverečních, na břehy budou vysazeny vodní rostliny. Jezírko však nebude určeno ke koupání. Nádrž bude napájena z podzemního vrtu, počítá se však právě i s využitím dešťové vody svedené z nedalekých bytových domů do podzemní retenční nádrže. Tato voda bude po určité době od naplnění využívána jednak jako zdroj pro doplňování vody v samotném biotopu a jednak pro závlahu zeleně v parku.

Předpokládaná hodnota zakázky byla 24,8 milionu korun bez DPH. Výběrovým řízením se tak cenu podařila o několik milionů snížit. Část financování zajistí evropské dotace. Jde o další etapu dostavby Centrálního parku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x