Zahrady a zahrádky. Místy jako z pohádky

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Zahrady a zahrádky zažívají boom. Přičinliví lidé začínají sklízet první plody. Nejde přitom jen o to, co poskytne nakypřená zem za dobroty, to je pořád ještě čas. Jde také o krasu duší. Což potvrdí třeba Dana Valášková, když zajde načerpat krásu vskutku mimořádných pivoněk k sousedovi v Jaroslavicích.

U Hašpiců je to teď na zahradě opravdu jako v barevné symfonii. Pan Libor je machrem přes pěstování pivoněk, kdyby to šlo, řeklo by se spíše pivoní. To proto, že květy na keřích jsou teď v nejlepším a lákají ke zhlédnutí právě svojí nebývalou velikostí a mohutností.

„Pěstuji je už čtyřicet let, křížením jsem vytvořil řadu barevných modifikací, rozmnožuji je semeny a jsem moc rád, že se líbí, tak jako Daně,“ říká pán zahrady, kde se to jenom hemží barvami.

Od semínka po květ je to prý dlouhá doba osmi let, ale odměnou je potom při správném ošetřování a dostatku slunečního svitu nebývalá dlouhověkost keřů.

Vzdušnou čarou nějaké dva kilometry odsud jsou v zahrádkářské kolonii na Burešově v plném rozpuku zahrádky.

„My jsme s manželem spíše na pěstování plodin než na květiny. Času tu trávíme od konce března spoustu až do podzimu. Je to náš druhý domov. Zdá se, že je vše v pořádku, úroda se nám chystá přímo před očima,“ vypráví paní Veronika Čepicová.

Na úvod sezóny bude zřejmě sklízet v polovině června první rané brambory, zmrzlí muži se letos v negativním projevu nejspíše nedostaví. Brzo by měl přijít i čas prvních jahod a ten koloběh už je léty zavedený.

„Právě kvůli teplu, když by už neměly hrozit mrazíky, můžeme právě teď dávat do záhonů připravené sazenice rajčat a paprik, no prostě jako každý rok se moc těšíme,“ říká docela nadšeně a natěšeně Veronika Čepicová, která tu spolu s manželem patří k těm, kteří se díky pečlivosti a pracovitosti mohou těšit v časech drahých zeleninových produktů na vlastní bohatou a kvalitní sklizeň.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x