Barvy podzimu, to nejlepší z pestré přírodní palety. Včetně červánků

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Plískanice, vítr, chlad. Tak to by měl být podzim. Ovšem jen podle škarohlídů. Kdo se dívá na svět optimisticky, ten v tomto ročním období vidí to vůbec nejlepší. Přinejmenším, co se barevnosti života týče. A když se ke klasice přidají jevy v tomto čase vídané jen sporadicky, jako třeba červánky, pak dostává tohle tvrzení docela pozoruhodné razítko.

Právě červánky, které se v tomto týdnu ráno i navečer hojně objevily na Zlínsku, ozvláštnily podzimní dny.

„To určitě, pozoroval jsem tento nečastý úkaz ve Zlíně navečer, zajímavé přitom je, že meteorologové je zpravidla klasifikují a zařazují do letních měsíců. Ani se ale příliš nedivím, jednotlivá roční období se tu a tam jakoby překrývají,“ říká zlínský malíř František Květoň, jehož obrazy vynikají právě výraznou barevností a pestrou skladbou barev.

Podzim je pro mne, ale jistě nejen pro mne, výrazně inspirativní. Měsíc říjen, často zatracovaný například kvůli ochlazování a zkracujícím se dnům, je daleko nejbarevnější. Stačí se podívat na barevnou škálu listí na stromech, to je prostě úžasné, co umí příroda „namalovat,“ upozorňuje umělec.

Ale člověk nemusí být na podzim jen umělecky založen. Třeba Taťána Sochová má hodně jiné, neumělecké zaměstnání. Je úspěšnou a vyhledávanou zubní lékařkou.

„Řeknu vám, že ty červánky, tak to tedy byla podívaná, přímo pohádková,“ popisuje pěkný zážitek.

Nejlepší a nejhezčí barvy jsou teď k vidění na okrajích lesa a samozřejmě přímo v porostech. Ale také na loukách.

„Stačí se projít třeba kolem luhačovické přehrady. Anebo vyrazit o pár set metrů dál do lesa. Už složení podzimních hub je jako jedna velká barevná paleta, listnáče, buky či duby vám pak dají najevo od žluté přes zelenou až po hnědou, že podzim je opravdu krásný a nesmírně barevně pestrý,“ dodává František Květoň.

Zobrazit fotogalerii >>