Co Čech to muzikant? Platí, neplatí? A bude platit?

Jan Prokop a Libor Mikl, foto: zlin.cz
ZLÍN - Potkali se u radnice. Na zlínském náměstí Míru během jejich velkého svátku. Na 20. ročníku FEDA, kde se to muzikanty jen hemží. Zatímco Jan Prokop je kapelníkem Malenovjanky, Libor Mikl vede SDOM, tedy Sdružení dechového orchestru mladých. Tihle pánové, muzikanti každým coulem, jako by byli předurčeni k popovídání na téma Co Čech to muzikant. Nejen o tom šla řeč...

Páni kapelníci, jak vnímáte FEDO, tedy velký zlínský mezinárodní muzikantský svátek?

Libor Mikl: No jak jinak než svátek. Je skvělé, že můžeme hostit kolegy z řady zemí, nejen milovníky dechové hudby, ale i folkloru. Tady se v téhle zvláštní době projevuje, jak hudba sbližuje národy, to není žádné klišé, nýbrž tisíckrát ověřená pravda.

Jan Prokop: Je to úžasná záležitost, nesmírně rád připomínám, že my jako Malenovjanka, tedy menší dechové uskupení, jsme u téhle hudební slavnosti pěkně jubilejně podvacáté, však víte, že jde o dvacátý ročník.

U samého počátku slavnosti byl Jaroslav Bílý, veliká osobnost oboru…

Libor Mikl: Na Jardu moc rádi vzpomínáme, taková osobnost se jen tak nevidí, pořád si neseme jeho zápal, nadšení pro muziku a pro organizování našich setkání.

Jan Prokop: Pan Bílý byl obrovská osobnost, jeho zásluhy organizační, ale také autorské jsou nezapomenutelné. Pozdravy do nebe.

Platí ještě pořád okřídlené Co Čech, to muzikant?

Jan Prokop: No to je těžké, soudím tak z našeho obsazení. Musíme kapelu doplňovat z jiných těles, na druhou stranu mne těší, že tu se mnou hrají dva vnuci. Ale že by byla dechovka na výsluní, tak to si nemyslím ani náhodou. Spíše půjde o přežití.

Libor Mikl: Mám přebohaté zkušenosti při výchově mladých muzikantů, mladý orchestr taky léta vedu. Dnes je ale v uměleckých školách více zájmu třeba o klavír, zpěv, flétnu, klasické dechové nástroje až tak netáhnou. Ale uděláme vše proto, aby tahle naše hudební kultura nedostávala košem.

Pánové, s přáním, aby dechová hudba nadále košatěla a vzkvétala mám dotaz, jaký je vlastně správný pozdrav dechováků?

Jan Prokop: No přece: Muzikanti nikdy neprohrávají, vždycky vyhrávají.

Libor Mikl (s nadhledem a smíchem): Zdravá játra.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x