Jedinečná laboratoř na zlínském náměstí Míru. Vítejte ve Světě bez kouře

ZLÍN - Virtuální, animovaný vědec profesor Dohořel, kterému propůjčil hlas herec Marek Němec, je tváří tohoto zajímavého a nevšedního projektu. A právě jeho naprosto originální putovní laboratoř, které je doslova nabitá novými digitálními technologiemi se dvěma expozicemi se aktuálně nachází na zlínském náměstí Míru.

Tohle je Svět bez kouře, inovativní projekt společnosti Philip Morris, který mohou v těchto májových dnech navštívit místní i další návštěvníci Zlín Design Weeku.

Oč jde? Jednoduše řečeno o osvětu o škodlivosti kouření. Prostě o Svět bez kouře.

„V České republice kouří přes dva miliony lidí. Cílem tohoto projektu je, aby se dozvěděli vše o škodlivosti kouření a zároveň se zorientovali v různých druzích méně rizikových bezdýmných alternativ a chápali rozdíly mezi nimi. Přechod na bezdýmné alternativy představuje lepší volbu pro zdraví, než kouření klasických cigaret,“ vypráví při prezentaci v expozici Zuzana Matějů ze společnosti Philip Morris, která projekt připravila. V České republice už dalo šanci alternativám bez dýmu od této společnosti přes půl milionu dospělých uživatelů, z nichž velká většina navždy opustila hořící cigarety.

K vidění jsou v laboratoři například pokusy, které jednoduše ukazují škodlivost cigaretového kouře z klasických cigaret a rozdílu působení aerosolu z méně rizikových bezdýmných alternativ na lidský organizmus.

Návštěvníci se také dozví jaký je rozdíl mezi elektronickými cigaretami a zařízením na zahřívání tabáku, které si lidé často pletou.

Laboratoř, kterou mohou navštívit pouze dospělí návštěvníci, je vybavena LCD obrazovkami s videi, holografickými boxy a digitálními rentgeny.  Právě díky těmto technologiím se návštěvníci dozví mimo jiné i to, co se vlastně děje po zapálení cigarety, která produkuje tisíce chemikálií včetně těch škodlivých, způsobujících mnohá onemocnění, nebo jak fungují moderní alternativy.  

Česká republika patří mezi jednu z nejvíce pokrokových evropských zemí, kde už velká část dospělých kuřáků přešla od běžných cigaret k novým alternativám „bez kouře“. V laboratoři se stačí podívat na model plic dlouholetého kuřáka a je jasné proč. Nejvíce škodlivin vzniká při hoření tabáku, naopak podstatně méně při jeho zahřívání nebo zahřívání kapaliny v elektronické cigaretě.  Nikotin, který je návykový a není bez rizika sice zůstává, mizí ale dehet a další zdraví prokazatelně výrazně škodlivé látky.

Svět bez kouře je prostě svět lepší.  Laboratoř naproti zlínské radnici to předvede jasně, a navíc velmi moderně a originálně.

„Já kouřím cigarety coby slabší kuřák řadu let, samozřejmě vnímám i nové trendy. Tahle laboratoř mne zaujala bez přehánění moc. Vnímám dokonalé vybavení, zajímám se o vše moderní, nejsou mi cizí nové vědecké přístupy, to všechno si tu člověk užije do sytosti. Stěžejní je samozřejmě poučení a srovnání ve prospěch bezdýmných technologií. Teď se o ně budu zajímat v praxi. Užívání tabáku může být méně škodlivé, což je moc fajn,“ vypráví po prohlídce laboratoře na zlínském náměstí šedesátník pan Radomír.

„Laboratoř, která je technologicky a designově ojedinělá, jsme připravovali spolu s českými partnery z kreativního studia 3dsense a architektonického studia Monument office, něco přes rok. Šlo o náročnou, ale velmi inspirativní práci, a proto doufáme, že se výsledek povedl. Doposud mohli návštěvníci Svět bez kouře navštívit už v Praze, Karlových Varech, Ostravě, ale také na Slovensku v Bratislavě, Košicích a nebo v Bánské Bystrici. Tady na náměstí budeme součástí doprovodného programu ke Zlin Design weeku až do pátku 13. května,“ připomíná a zároveň zve k návštěvě Zuzana Matějů.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x