Neomezené ježdění MHD zadarmo? Ano! V pátek se oslaví Den bez aut

Foto: DSZO
ZLÍN, OTROKOVICE – Neomezené a zcela bezplatné cestování MHD si mohou lidé užít v pátek 20. září ve Zlíně a Otrokovicích. Slavit se totiž bude Evropský týden mobility a Den bez aut. Cestující tak mohou vyrazit na výlet a zabrouzdat do částí sítě MHD, do kterých se normálně nevydávají.

Během pátku 20. září si cestující v celé síti MHD ve Zlíně, Otrokovicích i v Želechovicích nad Dřevnicí nebudou muset lámat hlavu s označováním jízdného. Doma mohou nechat taky průkazky časových jízdenek. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice se totiž rozhodla oslavit Den bez aut a Evropský týden mobility. V pátek tak nikdo z cestujících nenarazí v autobusech a trolejbusech na revizory, jezdit se totiž bude zadarmo a neomezeně.

Den bezplatného ježdění je podle tiskového mluvčí DSZO Vojtěcha Cekoty skvělou příležitostí pro lidi, kteří do města jezdí hlavně autem. Mohou si tak v klidu a bez omezení vyzkoušet, jaké to je cestovat například do práce městkou hromadnou dopravou. Zpozornit by ale měli taky uživatelé časových jízdenek jen pro určité tarifní pásmo. Pro ně je totiž pátek dnem, kdy si mohou udělat bezplatný výlet do ostatních částí sítě MHD. A zadarmo se budou u příležitosti Dne bez aut přepravovat taky jízdní kola, tedy pokud bude v konkrétním spoji volný prostor.

V pátek ovšem zůstanou v provozu předprodejní místa i jízdenkové automaty DSZO. Řidiči v autobusech a trolejbusech ale jízdenky prodávat nebudou. Na jeden den bude odstavený taky systém SMS jízdenek. Informace o možnosti cestování bez jízdenky budou zveřejněny na elektronických zastávkových panelech a na LCD obrazovkách ve vozidlech. Krajská mobilní aplikace pro nákup jízdního dokladu Fairtiq bude funkční, proto by si ji cestující tento pátek na trasách MHD neměli aktivovat.

„Cestující by se také neměli nechat zmást spuštěnými terminály pro označování jízdních dokladů ve vozidlech a jízdenky si v nich neoznačovat. Označovače z technických důvodů nelze vypnout,“ upozornil vedoucí dopravního úseku DSZO Ondřej Vašulka.

Zajímavostí může být, že jednodenní výpadek tržeb z jízdného v síti MHD představuje pro DSZO částku zhruba 167 tisíc korun. Tu v pátek za všechny cestující uhradí města, která jsou zřizovateli DSZO a objednateli hromadné dopravy.