Vánoce paní Zdeny Wasserbauerové: i dobré slovo je dar

Foto: Zlin.cz
ZLÍN - "Nikdy se nezastavit, pořád být v pohybu a pokud to jde, pomáhat těm, co to potřebují." Tohle vám neúnavná propagátorka dárcovství kostní dřeně Zdena Wasserbauerová řekne jen tak v polochůzi poloběhu na zlínském náměstí. Zrovna si to šine z masáže. "Paráda, tělo potřebuje obnovu, aby fungovala hlava," směje se letošní jubilantka.

Paní Zdeno, vánoční čas je časem zklidnění. V tomto neklidném roce zvlášť. Na co budete myslet u stromečku?

Na všechno možné, třeba na své dětské Vánoce. Jak byly skromné. Jak jsme se těšili na stromeček, jak jej zdobili sněhovým cukrovím s nalepenými andělíčky.

Mnozí o Vás tvrdí, že Vy jste něco jako anděl…

To je k pousmání. Jestli mají na mysli to, že jsem snad lidem pomohla sháněním nových dárců kostní dřeně, tak pak to beru.

Kolik jich už za téměř čtvrt století bylo?

Byla jsem u téměř 20 000 nových dárců, těší mne to, ne že ne. A na roky nehledím, ráda bych pokračovala.

Já myslím, že ve vánočních dnech budete myslet i na ty, kterým se povedlo zachránit život díky transplantaci krvetvorných buněk od dárců.

Jasně. Dost lidí po transplantaci znám, pokud jsou to děti, tak i s rodiči, letos se jeden mladý muž oženil, potkávám pána po sedmdesátce, rybaří, žije. Myslím, že se sluší poděkovat všem dárcům právě v téhle době.

Můžete posloužit z poslední doby nevšedním příběhem?

Moc ráda. V jedné rodině tuším před dvěma třemi lety daroval mladý muž kostní dřeň. Ted se to rodině vrátilo, onemocněl jeho tchán, potřeboval pomoc a dostalo se mu jí. Tohle je dokonalé a svědčí to o tom, že je potřeba stále hledat nové a nové potenciální dárce.

Letos jsme ale všichni dostali jeden nevítaný dárek, jak vidíte situaci s covidem?

Kdyby to šlo, půjdu se očkovat jako úplně první. Epidemii je třeba brát nanejvýš vážně. Vůbec neberu ty, kteří se ohánějí svobodou a ignorují nařízení vlády. Bavím se s odborníky a vím, že v tomto boji nemáme ani zdaleka vyhráno, ale musíme bojovat. Třeba tím, že budeme zodpovědní.

Pak už jen zbývá, co si popřát do nového roku?

Hodně zdraví, to je i štěstí. A taky více lásky mezi námi lidmi. A více ohledů i úsměvů. Vždyť i úsměv a dobré slovo jsou dary, které si můžeme nadělovat nejen ve sváteční dny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x