Testování v otrokovických školách se obešlo bez problémů

OTROKOVICE - První den ve škole po nouzovém stavu byl složitý nejen pro učitele, ale především pro děti a jejich rodiče. Obavy z toho, zda bude testování náročné, a zda je děti ustojí, se v otrokovických školách nenaplnily, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Romana Pastuszková.

„První testování se uskutečnilo v klidu a bez slziček. Děti jsou podrobně instruovány, co a jak mají udělat, tyčinku si samy zasunují na okraj nosu a nejdelších je těch 15 minut, kdy děti čekají na výsledek. Určitě není důvod k panice, vše probíhá v pohodě a i mé částečné obavy se rozplynuly,“ řekla Marcela Kašpárková, učitelka ze Základní školy Trávníky.

Povinností škol je řídit se mimořádnými opatřeními ministerstva vydanými na základě tzv. pandemického zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví.

Žák nemůže být nucen k účasti na testování a neúčast na testování nemůže být jakkoliv sankcionována. Důsledkem neúčasti na testování je ale nemožnost účasti daného žáka na prezenčním vzdělávání. Pokud se dítě, žák nebo student neúčastní prezenčního vzdělávání z důvodu neúčasti na testování, škola bude absenci evidovat jako omluvenou. Při této omluvené absenci škola nemá povinnost zajistit dítěti, žákovi či studentovi distanční způsob vzdělávání podle zákona. Je ovšem vhodné, aby mu poskytla přiměřenou formu studijní podpory – např. posílání týdenních plánů, možnost připojit se do některých hodin online, využití individuální konzultace.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x